Sikanőz

Írta: Balogh István


Ez a kétszemélyes pasziánsz nagy összpontosítást igénylő játék. A kártyák rakosgatásának szigorú rendje van, mely ha felborul, a játékos vesztét okozhatja.


KÁRTYA: Két standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges. Mindkét játékosnak saját, eltérő hátlapú csomaggal kell rendelkeznie. A lapok rangsora: K (legerősebb), Q,J,10,9,8,7,6,5,4,3,2,A (legkisebb).

CÉL: Mindkét játékos célja az összes vagy a lehető legtöbb lapjának lerakása az alaplapokra, az alakzatra vagy ellenfele segédtalonjára, illetve dombjára. Sikanőz pasziánszjáték ELŐKÉSZÍTÉS: Mindkét játékos húz egy lapot az egyik pakliból; aki a legkisebbet húzta, az kezd. Ezután kevernek és emelik egymás csomagját.

KIRAKÁS: Mindketten leszámolnak 12 lapot a pakliból, és segédtalon gyanánt képpel lefordítva a jobb oldalukra helyezik. Majd kiraknak egy négy felfelé fordított lapból álló oszlopot a segédtalonjuk fölé; ez a nyolc lap képezi az alakzatot, ami közösen használhatnak. A megmaradt kártyákat zártan maguk elé helyezik talonként.

ALAPLAPOK: A nyolc ász alkotja az alaplapokat, melyeket megjelenésükkor kell lerakni az alakzat kész oszlopa közé. A színcsaládokat felfelé menő sorrendben kell rájuk építeni. AZ alaplapokra történő építést más szóval "Középre" történő építésnek nevezzük. Az alaplapokra lerakott lapokat már nem lehet visszavenni.


Tovább a cikk 2. részére