Szélmalom vagy propeller

Írta: Balogh István


Ennek a két csomag kártyával játszott pasziánsznak az alakzata a szélmalom négy vitorlájára emlékeztet. Egyéb elnevezése propeller.


KÁRTYA: Két standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk ki egy tetszőleges királyt képpel felfelé a játékterület közepére. Ezután osszunk ki a segédlapokat (a "vitorlákat") nyolc felfordított lapból: kettőt-kettőt a király fölé és alá, kettőt-kettőt mellé.. Szélmalom pasziánszjáték CÉL FELÉPÍTENI:
  1. az 52 lapot lefelé menő sorrendben a központi királyra, sorozatjelre és színre valő tekintet nélkül úgy, hogy ászra ismét király kerüljön.
  2. felfelé menő sorrendben ásztól királyig, sorozatjelre és színre való tekintet nélkül, a játékban megjelenő első négy ászra.
JÁTÉK: A talon lapjait egyesével lehet felütni, és ha nem játszhatók ki, a dombba kerülnek. A talont csak egyszer lehet leosztani. Az első négy ászt megjelenésükkor alaplapokként a vitorlák alkotta négy sarokba kell helyezni. Az alaplapokra lehet építeni a talonból, a vitorlából vagy a dombból (melynek felső lapja mindig szabadlap).

Az ászokra épített lapok közül a felső átrakható a központi királyra (a központi halom építése elsődleges fontosságú a pasziánsz teljesítéséhez).

ÜRES HELYEK: Az alakzatban keletkező üres helyeket a talon vagy a domb felső lapjával kell betölteni, de ezt nem szükséges azonnal megtenni, vagyis az üres hely tartogatható egy hasznos lap számára, így a játékos az üres helyek megfontolt betöltésével nagyban növelheti a pasziánsz teljesítésének esélyeit.

ALTERNATÍV SZABÁLY: Egyes játékosok központi alaplapként ászt, a többi négy alaplapként pedig királyt alkalmaznak. Ez esetben középre növekvő, a négy királyra pedig csökkenő sorrendben kell építeni.