Adós fizess!

Írta: Balogh István


A sikanőzhöz hasonlóan ez is egy kétszemélyes pasziánsz. A játékosok célja elsőként megszabadulni "törlesztőtalon"-juk összes lapjától. Ehhez a lapokat az asztal közepén és szélein lévő halmokra kell sorrendben rakni.


KÁRTYA: Két standard 52 lapos francia kártyacsomag plusz négy joker lap szükséges. A két pakli hátlapja legyen megkülönböztethető színű. Az ász a legkisebb értékű lap.

CÉL: A játékosok célja elsőként megszabadulni törlesztőtalonjuk összes lapjától.

ELŐKÉSZÍTÉS: Az egyik csomagot megkeverik - jokerek nélkül -, és két, 26-26 lapot tartalmazó törlesztőtalonba osztják. Mindkét talon felső lapját felütik, és aki a nagyobbat húzta, az kezd. Ha a két lap értéke megegyezik, a műveletet megismétlik.

A kisebb lapot emelő játékos megkeveri a másik csomagot, mely magában foglalja a négy jokertis, majd oszt öt lapot ellenfelének és magának egyesével, képpel lefelé. A megmaradt lapok a talont alkotják, melyet zártan az asztal közepére kell helyezni.

JÁTÉK: A magasabb lappal rendelkező játékos kezd, majd felváltva következnek:
Adós fizess! pasziánszjáték
1., Az ászokat az asztal közepére kell lerakni, amint szabaddá válnak; ezek alkotják a "központi halmok" alaplapjait. Az ászokra, ha lehetséges, szabad 2-eseket kell építeni. A lapok a központi halmokra felfelé menő sorrendben, színre való tekintet nélkül épüljenek - ehhez fel lehet használni a törlesztőtalon, a kész és a szélső halmok (lásd 3. pont lapjai) Ha egy központi halom felépült a királyig, azt a játék következő elakadásakor hozzá kell keverni a talonhoz.

2., A törlesztőtalon felső lapját csak a központi halmokra lehet kijátszani. Ha ez megtörtént, a játékos felütheti annak következő lapját és így tovább, amíg le nem rakható lap nem kerül felülre.

3., A "szélső halmokra" mindkét játékos csak a kezében lévő lapokból építhet. A szélső halmok kezdő kártyája bármilyen értékű lap lehet, és az építés színre valő tekintet nélkül történhet akár felfelé menő sorrendben, akár azonos értékű lappal (pl. 7-re 7-es). Egy körben egy szélső halomra csak egy lap rakható le.

4., A jokerek az ászt kivéve bármilyen lapot helyettsíthetnek.
A KÖRÖK VÉGE: A játékos a központi halmokra tetszőleges számú lapot rakhat, de köre véget ér, ha kézből tsz lapot egy szélső halomra. A játékos azzal is befejezheti a körét, hogy bemondja:"Vége", ha már nem tud vagy nem kíván több átrakást tenni.

TALON: Második és további köreik elején a játékosok annyi lapot húzhatnak a talonból, ahány a kézben lévők kiegészítéséhez szükséges. (ti. ötig)

VÉGEREDMÉNY: A győztes az a játékos, akinek elsőként sikerül lefogyasztania törlesztőtalonját. Ha már egyik játékos sem tud további átrakást csinálni, de törlesztőtalonja még nem fogyott el, a játék eredménye döntetlen.