Copf

Írta: Balogh István


Ez a színcsaládokat építő passziánsz látványos alakzatáról kapta a nevét.


KÁRTYA: Két csomag standard 52 lapos kártya szükséges.

KIRAKÁS:Rakjunk le 20 lapot képpel felfelé hajfonat alakzatban (lásd lenti ábra): a lapok átlósan, felváltva jobbra és balra mutatva kerüljenek egymásra, és minden lap részben fedje az alatta lévőt.

A copf mindkét oldalára rakjunk ki egy, hat felfelé fordított lapból álló oszlopot; a copf és az oszlopok együtt a segédlapokat alkotják. A következő (33.)lapot helyezzük az alakzat jobb oldalára. Ez határozza meg a további hét alaplap értékét, melyeket emint szabaddá válnak - rakjunk ki két, négy-négy lapból álló sorba.

Copf pasziánszjáték

CÉL: A nyolc alaplapra felépíteni a színcsaládokat felfelé menő "átforduló" sorrendben (az ász a király után és a 2 előtt).

JÁTÉK:A copf alsó (teljesen megjelenő) és a két oszlop összes lapja szabadlap és építhető az alaplapra. A talonból egyesével lehet osztani, és ha a lap nem rakható sehova, a dombra kerül.

ÚJRAOSZTÁS: Az újraosztás akárhányszor megengedett, amíg a játék el nem akad vagy ki nem jön.

Az oszlopokban keletkező üres helyeket azonnal be kell tölteni. Ha egy oszlop alsó és felső lapja is hiányzik, az üres helyek betölthetők a copf szabadlapjával vagy a domb felső lapjával (ami mindig szabadlap). Ha az oszlopban más hely üresedik meg, az csak a talonból tölthető be.