Péntek 13.

Írta: Balogh István


Ebben a passziánszban a játékos 13 különböző alaplapot rak le, azokra épít.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos franci kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk le egy sorba, balról jobbra egy bubit, egy dámát, egy királyt és egy ászt, színre való tekintet nélkül. Hagyjunk helyet tőlünk jobbra további kilenc lapnak.

Péntek 13. pasziánszjáték

CÉL: Lerakni összesen 13 alaplapot - a bubi, dáma, király, ász mellé leosztási sorrendben bármilyen színű lapokat 2-10-ig-, melyre a megmaradt lapokból (talon) fel kell építeni négyesével a felfelé menő számsorrendbet, színre való tekintet nélkül.

JÁTÉK: Üssük fel a talon lapjait egyesével, és helyezzük az egy alaplapra (pl. a dámát a bubira), vagy rakjuk le új alaplapként. Az alaplapokat a rangos szerint kell lerakni, pl. egy 3-t nem lehet letenni egy 3 előtt. Ha egy lapot nem lehet azonnal kijátszani, az képpel felfelé a dombra kerül. Ha lehetőség van rá, célszerűbb új alaplapot lerakni, mint már meglevőre építeni. Például, ha az első felütott lap 2, érdemesebb az új alaplapként felhasználni, mint az ászra tenni.

DOMB: A domb felső lapja szabadon kijátszható. Ha a talon elfogy, a dombot le lehet fordítani, és még egyszer fel lehet használni, keverés nélkül.