Bisley

Írta: Balogh István


Ebben az egy kártyacsomaggal játszott passziánszban a királyok és az ászok is alaplapként szerepelnek.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS:A négy ászt helyezzük el az alakzat felső soraként. Osszunk ki kilenc lapot az ászoktól jobbra, majd a többit alá úgy, hogy négy 13 lapos sor legyen. A játék folyamán, amint a négy király szabaddá válik, rakjuk le azokat a megfelelő ászok fölé egy sorba. (a kőr királyt a kör ász fölé stb.) Bástya pasziánszjáték

CÉL: Az ászok és királyok alaplapok, és a cél a színcsaládok felépítése az ászokra felfelé, a királyokra lefelé menő sorrendben, a színeknek megfelelően. Amikor a két sorozat találkozik, azokat egymásba kell rakni (nem számít melyik lapnál találkoznak).

JÁTÉK: Az alakzat minden oszlopának alsó lapja szabadlap, és tehető alaplapra vagy másik oszlop alsó lapjára. Az oszlopok alsó lapjára történő építés a játékos kívánsága szerint felfelé és lefelé menő sorrendben is folyhat, és a sorrend bármikor fordítható.

Az alakzat megüreresedett helyei nem tölthetők be. Nyilvánvalóan fontos a királyok mielőbbi felszabadítása és az alaplapokra történő építés minden lehetőségének kihasználása.