Albert király

Írta: Balogh István


Az Albert király egy olyan pasziánsz játék, ahol a célunk az alakzat fölé helyezni a négy ászt és erre felépíteni a színcsaládot felfelé menő sorrendben, ásztól a királyig.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomga szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk le 45 lapot képpel felfelé, balról jobbra, kilenc oszlopba.

Az első oszlopba egy lap, a második kettő és így tovább, az utolsó kilenc lap kerüljön. Az egyes oszlopokban a lapok úgy fedjék egymást, hogy láthatóak legyenek. A megmaradt hét lapot, a "belga segédtalont" tarthatjuk kézben vagy kiteríthetjük az alakzat mellé. Albert király pasziánsz CÉL: A négy ászt megjelenésükkor az alakzat fölé helyezni alaplapként, és erre felépíteni a színcsaládokat felfelé menő sorrendben, ásztól királyig.

JÁTÉK: A segédtalon összes lapja és az alakzat teljes egészében megjelenő lapjai szabadon felhasználhatók. Egyszerre csak egy lap rakható le, akár az alaplapok egyikére, akár csökkenő számsorrendben, felváltva piros-fekete lapként az alakzat oszlopaira. Ha egy oszlop teljesen megüresedik, a helye bármely szabadlappal betölthető. Az alaplapokról az alakzatba tetszés szerint átrakhatunk lapokat, feltéve, ha beillenek a számsorrendbe és a pirso-fekete váltakozásába.