Skorpió

Írta: Balogh István


Az elővigyázatlan játékos könnyen a skorpió "marásának" áldozatává válhat, mivel a rejtett lapok késedelmes felszabadítása megakadályozhatja a pasziánsz teljesítését!


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk le három, egyenként hét lapot tartalmazó sort, melyekbe az első négy lap képpel lefelé, a többi képpel felfelé kerüljön. Ezek alá rakjunk le további négy, egyenként hét felfordított lapból álló sort. Így összesen 49 kártya alkotja az alakzatot. A maradák három lapot lefelé fordítva segédlapként rakjuk le. Óra pasziánszjáték CÉL: A négy király alkotta alaplapokra felépíteni a színcsaládokat lefelé menő sorrendben, királytól ászig. A királyokat ne tegyük külön, hanem az alakzaton belül építsünk rájuk.

JÁTÉK: Lapok az alakzat szabadlapjaira (azaz az oszlopok alsó lapjaira) építhetők lefelé menő sorrendben, a színek figyelembevételével.

Ha - mint az ábrázolt példában - a kőr 6 szabad, a kőr 5 rátehető. Lap az alakzatból bárhonnen elvehető az építéshez, de azokat a lapokat is el kell venni, amelyek ezen a lapon vannak.

Ászra nem lehet építeni.

Ha olyan lapot ütünk fel, mely a megfelelő talonből van (pl. egy 3-ast a háromórairól), ezt a szokásos módon helyezzük a talon aljára, és a következő lapot is annak a talonnak a tetejéről vegyük.

LEFORDÍTOTT LAPOK: Amint egy lefelé fordított lap elérhetővé válik - a rajta lévő lap(ok) eltávolításával -, felfordítható. Minél hamarabb szabadulnak fel a rejtett lapok, annál nagyobb a játos esélye, hogy teljesíti a pasziánszt. Ezért ajánlatos megtervezni a lépéseket, amelyekkel minél előbb szabaddá tehetők a lefordított lapok.

ÜRES HELYEK ÉS SEGÉDLAPOK: Ha egy teljes oszlop felhasználásra került, az üres hely betölthető egy királlyal (a rajta fekvő lapokkal együtt). Az üres helyet nem szükséges azonnal betölteni. Ha több átrakás már nem lehetséges, a három segédlapot fel kell fordítani és az alakzathoz tenni, a három bal oldali oszlop aljára.

A segédlapok felhasználása előtt nem kötelező minden üres helyet betölteni. Gyakran segít, ha üres hely betöltése előtt megnézzük a segédlapokat, de ezt csak akkor tehetjük, ha már minden más átrakási lehetőséget kimerítettünk.