Miss Milligan

Írta: Balogh István


Ebben a két csomag kártyával játszott pasziánszban a lapokat nyolcasával rakjuk la az alakzatba, majd onnan át az ászokból álló nyolc alaplapra.


KÁRTYA: Két standard 52 lapos francia kártyacsomag.

CÉL: A nyolc ász alkotta alaplapokra felépíteni a színcsaládokat, felfelé menő sorrendben.

JÁTÉK: Rakjunk ki nyolc lapot képpel felfelé, egy sorba. Ha ezek közül bármelyik ász, tegyük ki a sor fölé alaplapnak. Szintén áttehető bármelyik lap, mely az ászra építhető a megadott sorrendben, váltakozó színekkel (piros-fekete). Ezután rakjunk kiegy újabb nyolc lapból álló sort, szüskég esetén lefedve a még helyükön lévő lapokat, illetve kitöltve az üres helyeket.

Most ismét vizsgáljuk meg az alakzatot, hogy mely lapok építhetők az alaplapokra vagy tehetők át más oszlopokra (Több lap is átrakható együtt, ha sorrendjük megfelelő).

Ha ebben a szakaszban üres hely keletkezik, azt csak királlyal (plusz az estleg ráépített lapokkal) lehet betölteni.

Alakzat a lapok megfelelő oszlopokba rakása után. Miss Milligan pasziánszjáték A játék így folytatódik tovább, amíg az egész csomag lerakása nem kerül, mindig végrehajtva a lehetséges áthelyezéseket, mielőt a következő sort kiraknánk.

"SZÖVÉS": Ha a talon elfogyott, felvehető bármelyik egyedül álló lap vagy oszop az alakzatból és félretehető segédlap(ok)ként. Ezek mindegyike szabadlap. Próbáljuk meg újraépíteni azokat az alakzatra vagy az alaplapokra. Ha a segédtalonból történő újraépítés nem jár sikerrel, a játék nem jön ki. Ha azonban sikerül, addig ismételhetjük a "szövést", amíg a pasziánsz ki nem jön vagy el nem akad.