Pók

Írta: Balogh István


A pókpassziánsznak számos változata közül az itt ismertetett arról nevezetes, hogy Franklin D. Roosevelt amerikai elnök kedvelt játéka volt.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk ki alakzatként négy egymást fedő, egyenként tíz lapból álló sort, az első hármat képpel elfelé, a negyedi képpel felfelé.

Piramis pasziánszjáték

CÉL: A színcsaládok felépítése nyolc királyra, lefelé menő sorrendben. Ahelyett, hgoy a királyokat megjelenésükkor külön raknánk le, az alakzaton belül kell építeni rájuk. Egy sort csak akkor lehet kivenni az alakzatból, ha teljesen elkészült (királytól ászig, egy színen belül). Ha a pasziánsz kijön, mind a nyolc sorozat kikerül az alakzatból.

JÁTÉK: Az elsó sor nyílt lapjai szabadlapok, és építhatő rájuk bármilyen más szabadlap lefelé menő sorrendben, színre és sorozetjelre valő tekintet nélkül. Ha egy lapot egy másik oszlopba rakunk át, az arra épített többi lapot is át kell vinni. Ászra nem lehet építeni, hiszen az a legkisebb lap. Ha egy zárt lap felszabadul, fel kell fordítani, és így már szabadon felhasználható. AZ alakzatban keletkező üres helyek bármilyen szabadlappal vagy oszloppal betölthetők.

TALON: Ha az alakzatban több átrakás nem lehetséges és már minden üres hely be van töltve, tíz lapot rakjunk le képpel felfelé a talonból, minden oszlop aljára egyet. A játék így folytatódik, mindannyiszor újabb tíz lap lerakásával, ahányszor az alakzatban már minden lehetséges átrendezés megtörtént. (Az utolső osztás csak négy lapból áll, amelyeknek az első négy oszlop aljára kell kerülniük).