La Belle Lucie

Írta: Balogh István


Látványos alakzatú játék, melyben a lapok kezdetban hármasával legyezőként helyezkedik el, majd átrakhatók egyik legyezőből a másikba, hogy felszabaduljanak a négy alaplapra építhetők lapok.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag.

KIRAKÁS: Rakjunk le tizenhét, egyenként három lapból áló legyezőt és egy egyedül álló kártyát. La Belle Lucie pasziánszjáték CÉL: A négy ászt megjelenésükkor az alakzat fölé helyezni alaplaponkén, és felépíteni a színcsaládokat felfelé menő sorrendben, ásztól a királyig.

JÁTÉK: A legyezők felső lapjai és az egyedül álló kártya szabadlapok. Az alaplapokra vagy egy másik legyezőre lefelé menő sorrendben, csak egyesével építhetők a lapok. Az alaplapokra mindig folyamatosan rakhatunk, de a legyezőkre nagyon körültekintően építsünk, mert a lefelé menő sorrendben épülő lapoktól balra eső kártyákat nem lehet elmozdítani. A legyezők felhasználásával keletkező üres helyek betöltetlanül maradnak.

ÚJRAOSZTÁS: Két újraosztás megengedett. Ha a játék elakad, az alaplapokra épített lapok kivételével a kártyákat össze kell szedni, jól megkeverni, és hármasával újabb legyezőket kialakítani belőlük (egy-két kimaradt lap különálló legyezőt alkosson). A második újraosztás után tetszés szerinti legyezőkből vehetünk fel és játszhatunk ki lapot.