A joker kártya és a hátoldal

Írta: Balogh István


A kártyajátékban a legértékesebb lap rendszerint valamokyen vidám figurát ábrázol. A joker (dzsóker) angol szó, és tréfamestert jelent, a jolly joker pedig vidám tréfamestert. Ilyen jellegű lapot előszor Amerikában kezdtek használni 1850 körül az euchre nevű játékhoz. The Best Bower volt a neve, és kezdtben csak egy bizonyos kártyacsomaghoz mellékelték. 1872 óta Jolly Joker néven általánosan használják. Európában a század eleje óta ismerik, és egy játszmához egy, kettő vagy három jokert mellékelnek.

A joker őse az olasz tarokk 22., számozatlan lapjának alakja, az Il Matto (bolond) lehetett. A francia sorozatjelű modern tarokkban ennek skíz a neve. A középkorban az "udvari bolond" ismert figura volt. Nyilván a király, a királynő, a lovag és az apród alakjaival együtt került a tarokk-kártya képei közé. Innen vehették át később a rendes játékkártya lapjainak kiegészítésére.
Joker kártyák és francia kártya hátlapok
Joker kártyák és hátlapok
A kártyalapok hátoldalát eleinte minden díszítóelem nélkül, fehéren hagyták. A fehér hátlapot különleges célra is felhasználták. Kanadában 1685-ben a francia telepesek nem kapták meg időben a pénzellátmányt az anyaországtól, s minden tartalék fogyák, a katonákat nem tudták fizetni. A kormányzó úgy segített az átmeneti bajon, hogy kártyalapokat ketté vagy négyfelé vágatott, s azokat pénzértékre kiállítva és aláírásával ellátva fizetési eszközként forgalomba hozta. Ezek a szükségpénzek egy ideig forgalomban maradtak.

A fehér kártyalapnak viszont megvolt az a hátránya, hogy könnyen bepiszkolódott, vagy meg lehetett jelölni. A jószemű kártyás felismerhette, hogy partnere milyen lapot tart a kezében. Ezért a fametszet, majd kőnyomat útján, sűrű pont- vagy csillagmintával, kis körökkel, félholdakkal, majd vonalrácsozattal tarkították a hátoldalakat. A márványerezetet utánzó mintát a 19. század elejétől alkalmaztak, leginkább vörös színben. Angliában 1860 táján ornamentális mintákkal, később stilizált virágokkal díszítették a hátoldalakat. Napjainkban már különféle táj- és városképek, reklámok is megjelennek a kártyák hátoldalán.