Piramis

Írta: Balogh István


Ez a lappárosító pasziánsz a játék kezdeti szakaszában igen könnyűnek tűnik, és a játékos úgy vélheti, úton van a győzelem felé. Számos szerencsés lapkombinációra lesz azonban szüksége, hogy a feladatot teljesítse!


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk le 28 lapot képpel felfelé, hét sorban úgy, hogy piramist alkossanak. Minden lapot két másik fed az alatta lévő sorból, kivéve az alsó sor kártyáit, melyek teljesen szabadok. Felhasználni csak a teljesen szabadon álló lapokat - a szabadlapokat - lehet (azaz kezdéskor az alső sor hét lapját). Egy lap akkor válik szabaddá, tehát felhasználhatóvá, ha a játék folyamán az azt takarő két másik lapot eldobják.

Piramis pasziánszjáték

CÉL: Páronként eldobni a csomag összes lapját.

JÁTÉK:Párosítsunk össze bármely két szabadlapot, melyek összege 13 (színre és sorozatjelre való tekintet nélkül), és helyezzük egy dombba. A király 13-at ér, így egyedül is ledobható. A dáma értéke 12, a bubié 11 és az ászé 1. Például a 10-es összepárosítható a 3-assal, a bubi a 2-essel, a 4-es a 9-essel.

A lapokat a talonból egyenként lehet felütni és a dombba tenni, melynek felső lapja mindig szabadlap.

Egy pár állhat:
  • az alakzat lapjaiból,
  • az alakzatból a talonból származó lapokból, vagy
  • a talonból származó lapokból (a domb felső lapjából plusz a talonból felütött lapból).
ÚJRAOSZTÁS: Ha a talon elfogyott és további párosítás már lehetséges, a domb lapjai keverés nélkül újraoszthatók. Egyes játékosok két újraosztást alkalmaznak.