Francia kártya

Írta: Balogh IstvánA francia kártya pontos eredete nem ismert. Kínában, Indiában, Perzsiában egyaránt fellelhetőek voltak kártyajátékok, különböző időkben. Európába a Mamlúk-Egyiptomból jöhetett 1370 körül, Franciaországban 1377-ben már feljegyezték.


Francia kártya eredete
A francia kártyán lévő alakok és fő szín fajai egy-egy európai ország történetében jellegzetességet hordoz. Olaszországban a Tarokk és a velencei trappola jelent meg, utóbbiban már fellelhető négy szín melyek a négy társadalmi osztályra is utalhatnak. A francia kártya ismertető jelei 1480 körül érkezhettek német kártyákról. A németek függetlenítve magukat az olasz befolyástól saját kártyát készítettek, melyen megjelent: szív, a levél, a makk, csengő jelképe. Ezzel szemben a hagyományos francia kártyákon absztraktabb formák jelentek meg.

A legenda szerint a francia kártyajáték feltalálása Gringonneur, 15. századbeli francia festő nevéhez fűződik. A kártyával szerette volna VI. Károly francia királyt szórakoztatni, aki köztudottan szeretett kártyajátékokkal játszani. A leleményes francia festő a feljegyzések szerint 3 pakli kézzel festett paklit készített a királynak, amit borsos áron meg is vásároltak tőle.

Francia kártya lapjai
A francia kártya lapjainak két ismertetője a szín és a magasság, amelyek alapján egy pakliban 52 (4×13) különböző lap lehetséges.
Francia kártya
A négy szín: treff (fekete háromlevelű lóhere), kőr (piros szív), pikk (fekete lándzsahegy),káró (piros rombusz). Tehát nem valódi színekről van szó, hanem a lapok sarkában található jelről.

A lapoknak 13 féle magassága lehet: számok 2-től 10-ig, őket követik a figurás lapok: bubi vagy jumbó (jele általában J – jack –, hollandul B – boer), dáma (jele Q – queen –, ritkábban D, vagy hollandul V – vrouw), király (K – king –, ritkábban R – roi, rex – vagy hollandul H – heer) és az ász (jele A – ace, hollandul: aas), amely játéktól és szituációtól függően egyaránt betöltheti az 1-es és a legnagyobb lap szerepét is.