Francia négyes

Írta: Balogh István


Ez a két csomag kártyával játszott pasziánsz egy tizennyolcadik századi francia udvari táncról - melyet négy pá táncol - kapta a nevét. A játékban az alaplapokat a négy ászhoz párosított négy 2-es alkotja.


KÁRTYA: Két csomag standard 52 lapos kártya szükséges.

KIRAKÁS:Rakjuk ki a két oszlopba az egyes színek ászait és 2-eseit, képpel felfelé. Az ászok oszlopától balra rakjunk le 12 lapot képpel felfelé három, egyenként négy lapot tartalmazó sorba.

A 2-esek oszlopától jobbra rakjunk le 16 lapot képpel felelé négy, egyenként négy lapból álló sorba. (Egyes játékosok a két középső oszlopot az ászok és 2-esek megjelenésükkor történő lerakásával alakítják ki.)

Francia négyes pasziánsz

CÉL: A színcsaládok felépítése az alábbi sorrendben:
  • az ászokra: 3,5,7,9,J,K,2,4,6,8,10,Q
  • a 2-esekre: 4,6,8,10,Q,A,3,5,7,9,J,K
JÁTÉK: bal oldali lapok közül az egyes oszlopoknak csak az alsó lapja használható fel szabadon az alaplapokra történő építéshez, az így keletkező üres hely pedig betöltetlen marad.

A jobb oldali lapok mindegyike szabadlap, és a keletkező üres helyeket azonnal be kell tölteni a domb vagy a talon felső lapjával. A talon lapjai egyesével játszhatók ki. Bármely lap, ami nem építhető alaplapra vagy nem szükséges üres hely betöltésére, a dombre kerül, melynek felső lapja szabadlap. Újraosztás nincs.