Nagy Napóleon

Írta: Balogh István


Bár Napóleon állítólag ezzel a pasziánsszal próbálta az időt múlatni Szt. Ilona szigetén, nem valószínű, hogy annyi játékot talált fel vagy akár csak játszott, mint amennyi a nevét őrzi.


KÁRTYA: Két standard 52 lapos francia kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Rakjunk le negyven lapot egymást fedő, egyenként tíz lapból álló sorba. Minden oszlop alsó lapja szabadlap. Nagy Napóleon pasziánszjáték CÉL: Felépíteni a színcsaládokat felfelé menő sorrendben a nyolc ászra, melyeket a megjelenésükkor kell kirakni az alakzat fölé egy sorba, alaplaponként.

JÁTÉK: A talonból egyenként üssük fel a lapokat, és építsünk akár az alaplapokra felfelé, akár az alakzatra lefelé menő sorrendben. Ha a lap nem játszható ki, rakjuk le egy dombba, melynek felső lapja mindig szabadlap. Hasonlóan az alakzat szabadlapjai is lerakhatók egyenként az alaplapokra, vagy az alakzat egy másik oszlopába.

ÜRES HELYEK: Ha az alakzat egy teljes oszlop elfogy, a keletkező üres hely betölthető az alakzat bármely más szabadlapjával vagy a domb tetejéről. Ezt a lapot ajánlatos gondosan megválasztani, mert hasznos lapok felszabadítására ad lehetőséget.