Klondike

Írta: Balogh István


Egyik legnépszerűbb pasziánsz játékok egyike. Népszerűségét annak köszönheti, hogy egyesíti a logikát, a szerencsét, a látványos alakzatot, a gyors játékmenetet, azaz a jó pasziánsz összetevőit.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos francia kártyacsomag.

KIRAKÁS: Rakjunk ki hét lapot egy sorban, de csak az elsőt képpel felfelé. Majd tegyünk le egy hatlapos sort úgy, hogy alsó lapja képpel felfelé az első sor második lapján feküdjön, a többi pedig képpel felfelé. Rakjunk le még öt sort ugyanilyn módon, minden sor eggyel kevesebb lapjból álljon az alatta lévőnél, és csak az első lapja feküdjön képpel felfelé. Klondike pasziánszjáték CÉL: A négy ász alkotja az alaplapokat, melyeket megjelenésükkor kell elhelyezni az alakzat felett. A cél a négy színcsalád felépítése az ászokra, felfelé menő sorrendben.

JÁTÉK:A talon lapjai egyesével és csak egyszer játszhatók ki. Az azonnal fel nem használható lapokat képpel felfelé egy dombba kell helyezni, melynek felső lapja mindig szabadlap.

A lapok építhetők a megfelelő alaplapokra vagy az alakzat oszlopaira tehetők csökkenő sorrendben, színre való tekintet nélkül és felváltva piros-fekete lapokként.

Az egyes oszlopok felső (teljes egészében megjelenő) lapja mindig szabadon kijátszható egy alaplapra vagy egy msáik oszlopra. AZ oszlop felső lapjának felhasználása után az alatta lévő zárt lap felfordíthatő, és szabaddá válik.

Az alakzatban lévő sorozatok átrakhatók egyik oszopról a másikra, de csak teljes egységként. Az alakzatban keletkezett üres helyek csak királyokkal tölthetők be. Ezek elvehetők (a rájuk épített lapokkal együtt) a talonból vagy az alakzat más helyéről. rakni.