Szőnyeg

Írta: Balogh István


Ez a különleges és érdekes passziánsz a nevét a kirakás szőnyeghez hasonlító alakzatáról kapta.


KÁRTYA: Két csomag standard 52 lapos francia kártya szükséges.

KIRAKÁS: Vegyünk ki minden színből egy ászt és egy királyt, és helyezzük el egy sorban, képpel felfelé. Ezek alkotják a nyolc alaplapot. Föléjük rakjunk ki egy 8X8, képpel felfelé fordított lapból álló alakzatot úgy, hogy a lapok felváltva függőlegesen és vízszintesen helyezkedjenek el. Ezek a segédlapok. A szőnyeg bármely lapja, melynek egy vagy mindkét rövidebbik oldala szabad, kijátszható. Például játékkezdéskor a szőnyeg minden oldalának négy kiálló lapja szabadlap. Szőnyeg pasziánszjáték CÉL: Felépíteni a színcsaládokat az ászokra felfelé menő, a királyokra lefelé menő sorrendben.

JÁTÉK: Vizsgáljuk meg a segédlapokat, hogy van-e közöttük olyan szabadlap, ami bármelyik alaplapra építhető. Egy segédlap eltávolítása egy vagy több további segédlapot szabadít fel. A szőnyegben keletkező megüresedett helyeket betöltetlenül kell hagyni. Ezután üssük fel a talon lapjait egyesével, és ha a lap nem építhető alaplapra, tegyük ki a dombra. (A domb felő lapja mindig szabadlap.)

A szőnyegben lévő kijátszható lap felszabadítása céljából egy szabadlapot a domb tetejére lehet tenni, akár felfelé, akár lefelé menő sorrendben.

A talon csak egyszer osztható újra.