Óra

Írta: Balogh István


Bár ez a játék ritkán teljesíthető, szórakoztatő és igen gyors. Nevét a kirakás óraszámlaphoz hasonlítő alakjáról kapta. Egy elnevezése: napóra, utazók, elrejtett lapok és négy egyforma.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos franci kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: A csomagot osszuk ki 13, egyenként négylapos, zárt talonba. A lapok egysével vagy négyesével oszthatók. A talonokat az óra számlapjához hasonlóan kell elrendezni, úgy, hogy egy talon egy órát képviseljen. A tizenharmadik talont középen kell elhelyezni. Óra pasziánszjáték CÉL:A lapok újrarendezésével kirakni tizenhárom talont, melyek mindegyike négy azonos értékű lapot tartalmaz, és sorrendjük az "időrendnek" felel meg: a négy ász egy órához, a négy 2-es két órához stb. kerül. A bubik tizenegy órát, a dámák a delet képviselik. A négy király a tizenharmadik, középső talont alkotja.

JÁTÉK: A középső talon felső lapját helyezzük képpel felfelé a megfelelő számú vagy "idejű" talon aljára. Például, ha ez a lap 7-es, képpel felfelé a hétórai talon aljára kerüljön. Ezután a hétórai talon felső lapját tegyük a megfelelő talon alá. Így haladjunk talonról talonra, mindig annak a talonnak a felső lapját levéve, amelyik alá előzőleg egy odaillő lapot helyeztünk.

Ha olyan lapot ütünk fel, mely a megfelelő talonből van (pl. egy 3-ast a háromórairól), ezt a szokásos módon helyezzük a talon aljára, és a következő lapot is annak a talonnak a tetejéről vegyük.

A játék kimenetele a királyok megjelenés sorrendjétől függ. Ha a négy király azelőtt kerül játékba, mielőtt az összes többi lapot felütjük, a játék elakad. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hgoy a játék csak akkor jön ki, ha az utolső felfordíthatő lap a negyedik király.

Mivel ennek esélye igen csekély, a király kicserélhető az alakzat bármely lefelé fordított lapjára. Csak egy csere megengedett, és ha a negyedik királyt ismét azelőtt ütjük fel, mielőtt az összes többi lap a megfelelő talonba kerülne, a játékot nem teljesítettük.