Pókerpasziánsz

Írta: Balogh István


A pókerpasziánsz igazi kihívást jelent, melynek sikeres teljesítése szerencsét, jó ítélőképességet és gyakorlatot egyaránt igényel. Kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével a kezdő játékos megismerked a póker lapkombinációival.


KÁRTYA: Egy standard 52 lapos franci kártyacsomag szükséges.

KIRAKÁS: Az alakzat öt, egyenként öt, képpel felfelé lerakott kártyát tartalmazó sorból áll.

Póker pasziánszjáték

CÉL: Az alakzat minden sora és oszlopa ún. pókerkéznek felel meg (összesen tíz lapkombináció van). A cél kirakni minden kéz lapjait úgy, hogy a lehető legerősebb lapkombinációk jöjjenek ki.

JÁTÉK: A lapokat egyenként rakjuk le az alaposan megkevert csomagból. Az egyes kártyák az alakzaton belül tetszőleges helyre kerülhetnek. Ha egy lapot leraktunk, az már nem mozdítható el, ezért elhelyésének az alakzatban nagy jelentősége van.

PONTOZÁS: A lenti táblázat segítségével történik. Két pontozási rendszer ismert az angol és az amerikai. Az 50 (angol), illetve 150 (amerikai) körüli összpontszám jónak tekinthető, a 60 ill. 120 pedig már kiválónak mondható. Az ász lehet a legkisebb vagy a legerősebb lap is, de átforduló sorban nem szerepelhet (azaz a K,A, 2 sor nem megengedett).

Alternatív szabályok:
  1. Jó pontszám elérésének esélyét növelhetjük, ha jokert is alkalmazunk:
    1. a 25 lap egyikét még lerakás előtt kicseréljük a jokerre, vagy
    2. lerakjuk a 25 lapot a szokásos módon, és mielőtt kiszámítanánk a pontszámot, egy tetszőleges lapot jokerrel helyettesítsük.
  2. A játék egyszerűsítésének módja, hogy a 25 lapot véletleszerűen rakjuk le, és tetszés szerint átrendezzük a lehető legjobb pókerkezek kialakításához.
  3. Ha a játékot még nehezebbé akarjuk tenni, lapot csk úgy helyezünk az alakzatba, ha az vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan érintkezik egy már lerakott lappal.
Pókerkéz Angol Amerikai Meghatározás
royalflös 30 100 azonos színű A,K,Q,J,10
szrétflös 30 75 öt azonos színű lappol álló sor
póker 16 50 négy azonos értékű plusz egy eltérő lap
full 10 25 három plusz két azonos értékű lap
színflös 5 20 öt azonos színű lap
sor 12 15 öt nem azonos színű, de sort alkotó lap
drill 6 10 három azonos é. plusz két eltérő lap
két pár 3 5 két azonos é. és egy eltérő lap
egy pár 1 2 két azonos é. plusz három eltérő lap